Garda Forestieră Brașov este implicată direct în evaluarea pagubelor de vânat, conform prevederilor OM nr. 1679/2008. În primele 9 luni ale acestui an, consilierii instituției noastre au participat la peste 700 de convocări pentru evaluarea pagubelor produse de speciile de interes cinegetic. Dintre acestea, 490 de pagube au fost produse de carnivorele mari (urs).

Sunt tot mai frecvente și mai mediatizate cazurile în care exemplare de urs au produs pagube în anexele gospodărești și chiar au atacat oameni, inclusiv personal silvic.

Recent, în data de 12 octombrie 2019, o ursoaică a surprins și atacat o persoană, funcționar al Primăriei Măgherani – județul Mureș, atac violent care s-a soldat cu decesul persoanei respective; considerând că este o pradă, ursul a consumat părți din corpul acesteia.

Un alt caz s-a produs în noaptea de 14-15.10.2019, când un cioban în vârstă de 56 de ani, din Comăna de Sus – județul Brașov, a fost atacat de asemenea de un urs. Doar pentru că un alt cioban a speriat și izgonit animalul sălbatic, persoana respectivă a scăpat cu viață, în prezent fiind în comă la spital.

Inclusiv consilierii Gărzii Forestiere Brașov sunt expuși riscului în timpul verificărilor pe care le fac în teren, întâlnirile cu exemplare de urs fiind foarte frecvente.

Personalul instituției noastre participă, alături de gestionarii fondurilor cinegetice, la acțiuni de alungare a exemplarelor de urs, astfel încât să fie eradicate/reduse pagubele în culturile agricole, atacurile asupra animalelor domestice și mai ales asupra oamenilor, care, așa după cum am precizat anterior, se pot solda inclusiv cu pierderi de vieți omenești.

Dincolo de aceste probleme, consilierii Gărzii Forestiere Brașov s-au confruntat și se confruntă și în continuare cu ostilități din partea persoanelor păgubite, care și-au pierdut răbdarea pentru că ani la rând au suferit pierderi produse de animalele sălbatice sau chiar au fost atacate de acestea, fără să simtă că au fost luate măsurile necesare, existând astfel riscul ca oamenii să înceapă să își facă singuri dreptate. Drept urmare, frustrările acumulate în timp pot determina apariția unor situații tensionate, în urma cărora pot avea de suferit inclusiv consilierii Gărzii Forestiere Brașov (exemplu: recent, un reprezentant al instituției noastre a fost lovit cu un cadavru de animal și a fost agresat fizic și verbal, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu).

Cu toate că Ministerul Apelor și Pădurilor este Administratorul Fondului Cinegetic Național, conform atribuțiilor de serviciu nu pot fi luate măsuri necesare pentru a preîntâmpina astfel de atacuri și pentru a reduce pagubele produse în gospodării.

Începând din anul 2007 nu a mai fost acordată cotă de recoltă la specia urs, responsabilitatea privind acordarea cotei de intervenție fiind a Ministerului Mediului, care aprobă recoltarea sau relocarea exemplarelor de urs.

Pe raza Gărzii Forestiere Brașov există în prezent peste 5000 de exemplare de urs, în timp ce efectivul optim pe cele cinci județe din aria de competență a acesteia, raportat la suprafața fondului forestier, este în jur de 1300 de exemplare.